Kako iskoristiti ostatke uskršnje šunke i francuske salate

  • Šime Sušić

Sindrom kuhanja prevelikih količina hrane najviše se osjeti za blagdane. Ako ne znate što s preostalom kuhanom šunkom i francuskom salatom, imamo dva ukusna prijedloga.

PRIČA

Nisam siguran zašto, ali većina ljudi u Hrvatskoj ima sindrom kuhanja prevelikih količina hrane. Shvaćam ljude treće životne dobi koji su djetinjstvo proveli u neimaštini, okruženi ratnim razaranjima i gospodarskim krizama. Njih stvarno razumijem. Oni jednostavno imaju urođeni strah da neće biti dosta hrane. Njihova se nastojanja najbolje ocrtavaju na unucima koje u ranom djetinjstvu "teroriziraju" velikim količinama hrane. Jako dobro pamtim svoja ljetovanja kod bake i djeda. Nije bilo teoretske šanse da odem na jutarnje kupanje ako nisam smazao barem dva meko kuhana jaja i popio čašu mlijeka.

S druge strane, neki ljudi stvarno ne znaju pogoditi omjer i procijeniti kolika je količina hrane potrebna za jedan obrok. I nije problem što se previše skuha. Problem je u gomilanju skuhane hrane po hladnjaku i činjenici da velika većina hrane završi u smeću.

Toplo preporučujem da pogledate dokumentarni film Okus bačene hrane. Fascinantni su podaci koliko čovjek baci hrane i to prije nego što je uopće počne konzumirati. Još je jedna stvar kod ostataka hrane. Ako se ne radi o grahu, sarmi, punjenoj paprici - jelima koja svakim danom postaju sve bolja i ukusnija, ostala hrana uglavnom ima dijametralno suprotan efekt. Postaje sve manje i manje primamljiva.

Dakle, ako se već ne možete kontrolirati u količini skuhanoga, trebate pokazati veću angažiranost i kreativnost u iskorištavanju ostataka. Uskrs nije iznimka po pitanju (količine) hrane. Najčešće ostane francuske salate i kuhane šunke.

Bilo bi krajnje nezahvalno pisati kako složiti francusku salatu ili se upuštati u rasprave zašto se to zove francuska salata, a ne ruska kako neki tvrde... Francuska salata ima kultni status i dio je tradicije. Spravlja se generacijama, što automatski znači da ih obiteljski (regionalno) svi drugačije pripremaju. Već sam o tome govorio, ali upravo je u tome čar kuhanja. Svatko ima nešto svoje čime oplemenjuje svoja jela. Upravo tu krije svoju srž ona poznata rečenica: "Moja mama radi najbolju... (nadopuni rečenicu)".

Francuska salata uvijek se radi u velikim količinama i uvijek je ostane.

Evo kako možete iskoristiti potencijalne uskršnje ostatke. I ne zaboravite, ostataka je bilo i uvijek će ih biti! Na nama je da te ostatke spasimo, oplemenimo i pretvorimo u nešto sasvim novo, ukusno i drugačije.

Sastojci za 4 osobe:

ZA ZAPEČENU TJESTENINU SA ŠUNKOM

  • 500 g spiralne tjestenine
  • 250 g boba
  • 500 ml pasirane rajčice/pelati
  • svježi peršin
  • 15-20 dag sira (gauda)
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 20 dag kuhane šunke

ZA FRANCUSKU SALATU S HARINGAMA I JEČMOM

  • 600 g francuske salate
  • limunov sok
  • list peršina
  • 2 konzerve haringa (200 g)
  • 200-250 g ječma

NAČIN PRIPREME

Zapečena tjestenina sa šunkom

  1. Izrežite sir i kuhanu šunku na kockice. Usitnite svježi peršin. Ako slučajno imate smrznuti bob, kratko ga blanširajte. Ako imate volje i vremena, maknite mu vanjsku opnu, zna biti tvrda i žilava.

    U slučaju da Uskrs pada dovoljno kasno da pogodite sezonu mladog boba, onda se ne trebate time zamarati. Mladi bob možete jesti zajedno s mahunom u kojoj se nalazi.

  2. Stavite zakuhati vodu za tjesteninu i nemojte je zaboraviti posoliti. Kada voda zakuha, ubacite spirale i kuhajte ih osam do deset minuta, da ostanu malo al dente.

  3. Uključite pećnicu na 200°C. Nauljite dno neke prigodne vatrostalne posude.

  4. Kada se tjestenina skuha, procijedite je i jednu trećinu stavite na dno vatrostalne posude. Na tjesteninu stavite po malo od svega: šunku, sir, peršin, maslinovo ulje, papar, bob. Koliko ćete takvih slojeva napraviti ovisi o vama.

    Također, netko će staviti možda više sira ili više rajčice. Izbor je na vama.

  5. Kada sve slojeve posložite u posudu, kratko zapecite u pećnici, otprilike 15 do 20 minuta.

Francuska salata s ječmom i haringama

  1. Skuhajte ječam, ohladite ga i umiješajte u već gotovu francusku salatu. Dodajte fino sjeckani peršin.

  2. Izvadite haringe iz konzerve, iscijedite višak ulja i ugrubo ih usitnite. Ubacite haringe u smjesu, dodajte još malo papra i limunovog soka i dobili ste novo jelo - "baltičku salatu".

    Ovime francuska salata prestaje biti prilog i postaje pravo jelo koje je još bolje kada malo odstoji u hladnjaku.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba