Humus i pita-kruh

  • Kristina Štriga
  • do 60 min.
  • Međujelo
  • Jednostavno

Siječanj je odlično vrijeme za nove odluke, zdraviju prehranu i isprobavanje ukusnih recepata!

PRIČA

Ako ste i vi odlučili malo više paziti što jedete u siječnju, zaplovite u novu godinu s odličnom kombinacijom domaćeg humusa, pita-kruha i Jamnice!

 

SASTOJCI

Pita-kruh

  • 300 g glatkog brašna
  • 4 jušne žlice grčkog jogurta
  • 1/2 žličice šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • cca 1 – 1,2 dl vode
  • maslac ili maslinovo ulje za premazivanje

Humus

  • 1 konzerva slanutka
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica soli
  • sok ½ limuna
  • 2 žlice tahinija
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 80 – 100 ml ledene vode

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA PITA-KRUHA

  1. U veću zdjelu ubacite brašno, šećer, sol i prašak za pecivo te ih sjedinite. Dodajte jogurt i promiješajte vilicom. Postupno dodajte vodu i umijesite mekše tijesto. Dovoljno je mijesiti oko tri minute. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte zdjelu i ostavite da stoji pet minuta.

  2. Podijelite tijesto na 8 – 10 komada i svaki komad oblikujte u kuglicu. Razvaljajte svaku kuglicu na debljinu od oko 3 mm, promjera 12 – 15 cm.

  3. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Na ugrijanu suhu tavu stavite jedan razvaljani komad tijesta i pecite dvije-tri minute s obje strane, povremeno okrećite da se ravnomjerno ispeče.

  4. Gotov pita-kruh prebacite na tanjur, premažite maslacem ili uljem i prekrijte aluminijskom folijom kako bi ostao mekan.

PRIPREMA HUMUSA

  1. Ocijedite slanutak i skinite kožicu ako želite kremastiji humus.

  2. Stavite slanutak, začine, sok limuna, tahini, ulje i vodu u blender ili multipraktik. Prvo dodajte 80 ml vode pa, ako vam se čini da vam je humus pregust, dodajte ostatak.

  3. Blendajte na maksimalnoj brzini oko dvije minute, odnosno dok humus ne bude kremast. Prebacite ga u zdjelicu, prelijte maslinovim uljem, posipajte sezamom po želji i poslužite uz pita-kruh.