Humus i pita-kruh
Siječanj je odlično vrijeme za nove odluke, zdraviju prehranu i isprobavanje ukusnih recepata!
PRIČA
Ako ste i vi odlučili malo više paziti što jedete u siječnju, zaplovite u novu godinu s odličnom kombinacijom domaćeg humusa, pita-kruha i Jamnice!
SASTOJCI
Pita-kruh
- 300 g glatkog brašna
- 4 jušne žlice grčkog jogurta
- 1/2 žličice šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- cca 1 – 1,2 dl vode
- maslac ili maslinovo ulje za premazivanje
Humus
- 1 konzerva slanutka
- 1 žličica kumina
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica soli
- sok ½ limuna
- 2 žlice tahinija
- 50 ml maslinovog ulja
- 80 – 100 ml ledene vode
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA PITA-KRUHA
-
U veću zdjelu ubacite brašno, šećer, sol i prašak za pecivo te ih sjedinite. Dodajte jogurt i promiješajte vilicom. Postupno dodajte vodu i umijesite mekše tijesto. Dovoljno je mijesiti oko tri minute. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte zdjelu i ostavite da stoji pet minuta.
-
Podijelite tijesto na 8 – 10 komada i svaki komad oblikujte u kuglicu. Razvaljajte svaku kuglicu na debljinu od oko 3 mm, promjera 12 – 15 cm.
-
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Na ugrijanu suhu tavu stavite jedan razvaljani komad tijesta i pecite dvije-tri minute s obje strane, povremeno okrećite da se ravnomjerno ispeče.
-
Gotov pita-kruh prebacite na tanjur, premažite maslacem ili uljem i prekrijte aluminijskom folijom kako bi ostao mekan.
PRIPREMA HUMUSA
-
Ocijedite slanutak i skinite kožicu ako želite kremastiji humus.
-
Stavite slanutak, začine, sok limuna, tahini, ulje i vodu u blender ili multipraktik. Prvo dodajte 80 ml vode pa, ako vam se čini da vam je humus pregust, dodajte ostatak.
-
Blendajte na maksimalnoj brzini oko dvije minute, odnosno dok humus ne bude kremast. Prebacite ga u zdjelicu, prelijte maslinovim uljem, posipajte sezamom po želji i poslužite uz pita-kruh.