Gulaš pod pogačicama

  • Andrea Cukrov
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Jela na žlicu postulat su domaće kuhinje. To može biti juha, varivo, grah ili gulaš, bitno je da je na žlicu, da je krepko i da grije.

PRIČA

Kad sam bila studentica jako sam rijetko jela na žlicu jer se tada moja prehrana svodila na ponudu lokalne pekarnice. Mama me je često zabrinuto pitala jedem li što konkretno misleći pri tom na ove gore spomenute junake. Naravno da nisam jela ništa žlicom, u studentskom životu se teško nađe vremena za dugotrajno kuhanje.

Nakon godina 'pekarske dijete' osjetila sam glad za pravom hranom i poželjela jesti nešto domaće i jušno. To je bio onaj presudni trenutak u mom životu kada sam zasukala rukave i primila se kuhače. Ono što sam prvo morala savladati bila su jela na žlicu, a gulaš je bio visoko na listi prioriteta. Ako mene pitate upravo su ta jela, juhe, gulaši i variva, hrana za utjehu i sreću, pogotovo u hladnim zimskim danima.

Sada neću ulaziti u polemiku oko toga što je pravi gulaš i koji su njegovi sastojci. Ovo je recept za moj gulaš, onako kako ga ja pripremam, bez puno filozofije. Tri su stvari kod njega ključne: kvalitetno meso, obilje sitno nasjeckanog povrća te dugo kuhanje na laganoj vatri. Kada zadovoljite ova tri uvjeta sigurno ćete dobiti ukusno jelo. Naravno tu su i ostali začini, te vino i temeljac koje ne treba zanemariti.

Kako sam od onog običnog gulaša došla do ovoga s pogačicama, ne znam točno. Počelo je sa zapečenim grahom moje prijateljice koji nam se jako dopao pa sam princip s pogačicama počela primjenjivati i na ostala jela na žlicu. Osim što su pogačice koje pečete na gulašu jako ukusne jer se s jedne strane natope finim mesnim sokovima, a s druge ostaju hrskave, ovaj način pripreme jela je i vrlo praktičan.

Ovako zapravo imate i glavno jelo i prilog pripremljeno u istom loncu. Jednostavno, ovo je nešto što morate isprobati.

Sastojci za 4 osobe:

Za gulaš

  • 700 g junećeg buta
  • 2 velike glavice luka
  • 1 velika mrkva
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • 200 ml crnog vina
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 lovorova lista
  • 1,5 l mesnog temeljca
  • sol , papar

Za pogačice

  • 270 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 170 g jogurta
  • 70 g maslaca
  • ½ žličice bijelog papra
  • 1 žličica sezama za posipanje

NAČIN PRIPREME

  1. Meso narežite na kockice, a luk i mrkvu sitno nasjeckajte.

    Maslinovo ulje zagrijte u loncu ili dubljoj tavi. Na njemu prepržite meso, vrlo kratko sa svake strane, samo da se karamelizira. Izvadite ga zatim iz lonca pa na istoj masnoći pirjajte luk i mrkvu.

  2. Kada povrće potpuno omekša dodajte sitno nasjeckani češnjak. Vratite meso, sve još kratko pirjajte, pa zalijte vinom, te nastavite kuhati dok alkohol ne ispari.

    Dodajte koncentrat rajčice, lovorov list, sol i papar, te sve podlijte temeljcem toliko da prekrije meso.

  3. Smanjite vatru i kuhajte na laganom oko dva sata ili dok meso potpuno ne omekša.

    Po potrebi podlijevajte s još temeljca.

  4. Dok se gulaš kuha pripremite pogačice. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslac narezan na listiće, jogurt i bijeli papar pa umijesite čvrsto tijesto.


    Tijesto prebacite na radnu površinu i stanjite valjkom za tijesto na debljinu 3–4 mm. Pomoću čaše ili modlice za kekse izrežite tijesto u pogačice.

  5. Prebacite kuhani gulaš u vatrostalnu posudu. Prekrijte ga pripremljenim pogačicama.

    Pogačice posipajte sa sezamom i premažite s malo vode i brašna kako bi se zalijepile. 

  6. Stavite sve peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite oko 30 minuta ili dok se pogačice lijepo ne zarumene.

    Poslužite odmah.

AUTOR RECEPTA
Andrea Cukrov
Iako voli slatko, Andrea istražuje razne kuhinje, od orijentalnih do talijanskih i uvijek se rado vraća poznatim okusima starih hrvatskih jela.

Andrea Cukrov kuha, fotografira i piše više od sedam godina