Gulaš od liganja s povrćem i kremastom palentom

  • Matejka Buča
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Zajedno s Jamnicom pripremamo bogati gulaš od liganja s povrćem i kremastom palentom.

PRIČA

Danas na meniju - bogati gulaš od liganja s povrćem! Za pripremu će vam trebati sat vremena, a s povrćem možete biti kreativni i dodati bundevu ili papriku!

Sastojci

Gulaš od liganja

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 150 g cvjetače (po želji)
  • 2 mrkve
  • 1 manja tikvica
  • 350 g očišćenih i narezanih liganja i krakova
  • 100 ml crnog vina
  • 400 g pasirane rajčice
  • 200 ml ribljeg temeljca ili vode
  • sol, papar
  • 1 žličica sjeckanog ružmarina
  • 1 list lovora
  • 2 žlice kapara
  • 1 žlica meda
  • sjeckani peršin za posluživanje

Kremasta palenta

  • 200 g instant palente
  • 800 ml vode
  • 1 žličica soli
  • 50 g maslaca

NAČIN PRIPREME

  1. Luk, češnjak i cvjetaču usitnite u sjeckalici. Mrkvu i tikvicu narežite na kolutiće ili kockice (ili ih također usitnite u sjeckalici).

  2. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, češnjak, cvjetaču i mrkvu, malo posolite i popaprite pa dinstajte desetak minuta na laganoj vatri.

  3. Dodajte tikvicu i lignje, ružmarin i list lovora pa kratko zapecite, a zatim zalijte vinom. Kuhajte 5 – 6 minuta dok alkohol ne ispari, a zatim zalijte rajčicom i temeljcem ili vodom. Kuhajte 45 minuta na laganoj vatri uz krčkanje.

  4. Gulašu potom dodajte kapare i med te dodatno začinite po ukusu. Kuhajte još 5 – 10 minuta.

  5. Za to vrijeme pripremite palentu: zavrite vodu sa solju pa pjenjačom umiješajte palentu. Kuhajte uz miješanje 3 minute. Skinite s vatre i umiješajte maslac dok se ne otopi.

  6. Poslužite odmah s gulašom od liganja i povrća, a po želji pospite i s malo sjeckanog peršina. Dobar tek!

  7. Napomena: Kada radim ovo jelo za našu djecu, sve povrće usitnim i dinstam zajedno s lukom i češnjakom. Umjesto cvjetače ponekad stavim bundevu, a tikvicu ogulim i usitnim kao i mrkvu, luk i češnjak. Umjesto s palentom jelo možete poslužiti i s pire krumpirom ili tjesteninom. Također, možete i dodati više temeljca pa ukuhati krumpir narezan na kockice te tako pripremiti jelo na žlicu.