Gulaš od liganja s povrćem i kremastom palentom
Zajedno s Jamnicom pripremamo bogati gulaš od liganja s povrćem i kremastom palentom.
PRIČA
Danas na meniju - bogati gulaš od liganja s povrćem! Za pripremu će vam trebati sat vremena, a s povrćem možete biti kreativni i dodati bundevu ili papriku!
Sastojci
Gulaš od liganja
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 150 g cvjetače (po želji)
- 2 mrkve
- 1 manja tikvica
- 350 g očišćenih i narezanih liganja i krakova
- 100 ml crnog vina
- 400 g pasirane rajčice
- 200 ml ribljeg temeljca ili vode
- sol, papar
- 1 žličica sjeckanog ružmarina
- 1 list lovora
- 2 žlice kapara
- 1 žlica meda
- sjeckani peršin za posluživanje
Kremasta palenta
- 200 g instant palente
- 800 ml vode
- 1 žličica soli
- 50 g maslaca
NAČIN PRIPREME
-
Luk, češnjak i cvjetaču usitnite u sjeckalici. Mrkvu i tikvicu narežite na kolutiće ili kockice (ili ih također usitnite u sjeckalici).
-
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, češnjak, cvjetaču i mrkvu, malo posolite i popaprite pa dinstajte desetak minuta na laganoj vatri.
-
Dodajte tikvicu i lignje, ružmarin i list lovora pa kratko zapecite, a zatim zalijte vinom. Kuhajte 5 – 6 minuta dok alkohol ne ispari, a zatim zalijte rajčicom i temeljcem ili vodom. Kuhajte 45 minuta na laganoj vatri uz krčkanje.
-
Gulašu potom dodajte kapare i med te dodatno začinite po ukusu. Kuhajte još 5 – 10 minuta.
-
Za to vrijeme pripremite palentu: zavrite vodu sa solju pa pjenjačom umiješajte palentu. Kuhajte uz miješanje 3 minute. Skinite s vatre i umiješajte maslac dok se ne otopi.
-
Poslužite odmah s gulašom od liganja i povrća, a po želji pospite i s malo sjeckanog peršina. Dobar tek!
-
Napomena: Kada radim ovo jelo za našu djecu, sve povrće usitnim i dinstam zajedno s lukom i češnjakom. Umjesto cvjetače ponekad stavim bundevu, a tikvicu ogulim i usitnim kao i mrkvu, luk i češnjak. Umjesto s palentom jelo možete poslužiti i s pire krumpirom ili tjesteninom. Također, možete i dodati više temeljca pa ukuhati krumpir narezan na kockice te tako pripremiti jelo na žlicu.