Grilani LOSOS sa sotiranim mahunama, šparogama i cherry rajčicom
PRIČA
Iskoristite sezonu šparoga (koja još traje) te početak sezone mahuna kako biste napravili superzdravi ručak.
Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava šparoge su idealne za pripremu laganih i zdravih jela, a smatraju se iznimno cijenjenom delikatesom u kulinarstvu.
Losos danas slovi za jednu od najzdravijih namirnica. Jedan je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina i bogat je visokokvalitetnim proteinima. Dokazano je blagotvorno djelovanje omega-3 masnih kiselina na zdravlje krvožilnog sustava, s obzirom na to da imaju mogućnost spuštanja ukupne razine masnoća u krvi. Oko 100 grama lososa sadrži dnevne potrebe vitamina D te polovicu dnevnih potreba vitamina B3 i B12. Losos je također bogat vitaminima A, E, i B6, mineralima selenom, magnezijem i fosforom.
Često konzumiranje lososa može vam pomoći da izgubite kilograme i održite kilažu. Učinit ćete dobro i za svoje kosti, mišiće i zglobove, ubrzati metabolizam te pridonijeti proizvodnji kolagena, koji će koži pružiti mladolik izgled. Poput druge visokoproteinske hrane, losos pomaže u regulaciji hormona koji kontroliraju apetit i čine da se osjećate sito.
Za 4 osobe
Glavno jelo
- 4 šnite (porcije) lososa - oko 150 g po komadu
- 20 šparoga
- 20 mahuna
- 20 cherry rajčica
- Za posluživanje:
- maslinovo ulje
- crni i bijeli sezam
- klice graška
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Blanširati šparoge i mahune pa preliti ledenom vodom kako bi zadržale boju, hranjivost i hrskavost. Na maslinovu ulju ugrijati cherry rajčice prerezane popola, dodati blanširane mahune i šparoge te lagano začiniti i sotirati.
-
Losos stavite na kombinaciju maslinova i suncokretova ulja te ga pecite u gril-tavi pazeći pritom da se ne prepeče, nego da ostane blago ružičast iznutra. Okvirno vrijeme koje je potrebno je 10-ak minuta.
-
Poslužiti grilani losos sa sotiranim mahunama, šparogama i cherry rajčicom. Po želji dodajte sezam, koji ste prethodno tostirali na tavi, te klice graška.