Grah s ričetom i kobasicama
PRIČA
Ovo tradicionalno hrvatsko jelo najčešće se priprema u kasnu jesen ili zimu kad nam treba nešto što će nas zagrijati i držati sitima. Priprema je jednostavna, potrebno vam je nekoliko namirnica uz koje ćete dobiti hranjiv i potpun obrok. Nama je ovo jelo osobito drago jer je jednako ukusno i drugi dan.
Sastojci
- 30 ml biljnog ulja
- 1 glavica luka, 70 g
- 2 mrkve, 110 g
- 200 g ječmene kaše
- 1 konzerva smeđega graha (200 g ocijeđenog)
- 3 para dimljenih kobasica prema izboru
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 1/4 žličice mljevene dimljene paprike
- prstohvat mljevenoga kumina
- 2 lista lovora
- 1,5 litra povrtnog temeljca
NAČIN PRIPREME
-
Luk sitno nasjeckajte. Mrkvu ogulite i nasjeckajte na kolutiće.
-
U veći lonac ulijte ulje i stavite zagrijavati na srednje jaku vatru. Dodajte luk i smanjite vatru te pržite luk oko 5 minuta uz povremeno miješanje.
-
Dodajte mrkvu i pržite 5 minuta. Ubacite ječmenu kašu, lovorov list i začine, podlijte temeljcem i kuhajte 50 minuta.
-
Dodajte kobasice i nastavite kuhati još 20 minuta.
-
Na kraju dodajte isprani grah i kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre i poslužite uz domaći kruh.