Gluten Free torta od bio naranče s bademom

  • Jamnica
  • do 60 min.
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Intolerancija na gluten danas je jedna od najčešćih intolerancija na hranu. Riječ je o osjetljivosti probavnog sustava, ali i cijelog organizma na protein gluten, koji se, prije svega, nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi. 

Dostupnost bezglutenskih proizvoda u trgovinama prilično je velika, a uvijek nas veseli kad pripremimo svoj kolač koji je zdrav, bogat vitaminima i orašastim plodovima.

Citrusi ili agrumi sinonim su za vitamin C, jačanje imuniteta i prirodno liječenje prehlada. Kiselkasto voće intenzivnih boja i aroma bogato je i mineralima (prije svega - kalijem) te flavonoidima, koji štite od srčanožilnih i malignih bolesti. Naranča je dobar izvor i vitamina A, folne kiseline i kalcija. Nekalorična je, a u ovom obliku (skupa s korom) daje divan, mirisan i sočan kolač.

Za tortu

Za biskvit

  • 6 jaja (ne odvajati)
  • 250 g šećera
  • 250 g mljevenih badema
  • 3 žlice gustina + prašak za pecivo
  • 2-3 BIO naranče

Za kremu

  • slatko vrhnje
  • mileram
  • med

NAČIN PRIPREME

Pred-priprema

  1. Cijele naranče (skupa s korom) narežite na ploške, stavite u lonac i prelijte ih s otprilike 1 l hladne vode, tako da budu potpuno uronjene. Odstranite sjemenke ili koštice. Stavite kuhati naranče. Nakon što voda zakuha, poklopite lonac i kuhajte naranče dok ne omekšaju, otprilike 60 minuta. Tijekom kuhanja možete dodati još vode ako ona ispari te povremeno promiješati naranče.

Biskvit

  1. Izmiksajte naranče u pire uz pomoć štapnog miksera, rasporedite na veći tanjur da se ohladi.

  2. Pećnicu upalite na 180 °C i ostavite da se grije.

  3. Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje.

  4. Izmiksajte pire od naranče sa svim ostalim sastojcima tako da prvo umutite cijela jaja (prvo posebno pa onda dodajte u pire od naranče), potom pomiješate sve suhe sastojke i dodate smjesi od naranče i jaja.

  5. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 45 minuta do 1 sat (zavisi od pećnice). Zadnjih 15 minuta stavite komad papira za pečenje ili aluminijske folije kako torta ne bi izgorjela. Ona će s vremenom poprimiti tamniju, smeđu boju jer je prepuna narančina ulja.

  6. Provjerite tortu čačkalicom ili nožem - ako nema tragova biskvita, gotova je.

Krema od slatkog vrhnja i milerama:

  1. Umutite slatko vrhnje sa 2-3 žlice milerama kako bi krema dobila puniji i masniji okus. 

  2. Prema želji, dodajte žlicu meda i naribanu koricu naranče.