Gluten Free torta od bio naranče s bademom
PRIČA
Intolerancija na gluten danas je jedna od najčešćih intolerancija na hranu. Riječ je o osjetljivosti probavnog sustava, ali i cijelog organizma na protein gluten, koji se, prije svega, nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi.
Dostupnost bezglutenskih proizvoda u trgovinama prilično je velika, a uvijek nas veseli kad pripremimo svoj kolač koji je zdrav, bogat vitaminima i orašastim plodovima.
Citrusi ili agrumi sinonim su za vitamin C, jačanje imuniteta i prirodno liječenje prehlada. Kiselkasto voće intenzivnih boja i aroma bogato je i mineralima (prije svega - kalijem) te flavonoidima, koji štite od srčanožilnih i malignih bolesti. Naranča je dobar izvor i vitamina A, folne kiseline i kalcija. Nekalorična je, a u ovom obliku (skupa s korom) daje divan, mirisan i sočan kolač.
Za tortu
Za biskvit
- 6 jaja (ne odvajati)
- 250 g šećera
- 250 g mljevenih badema
- 3 žlice gustina + prašak za pecivo
- 2-3 BIO naranče
Za kremu
- slatko vrhnje
- mileram
- med
NAČIN PRIPREME
Pred-priprema
-
Cijele naranče (skupa s korom) narežite na ploške, stavite u lonac i prelijte ih s otprilike 1 l hladne vode, tako da budu potpuno uronjene. Odstranite sjemenke ili koštice. Stavite kuhati naranče. Nakon što voda zakuha, poklopite lonac i kuhajte naranče dok ne omekšaju, otprilike 60 minuta. Tijekom kuhanja možete dodati još vode ako ona ispari te povremeno promiješati naranče.
Biskvit
-
Izmiksajte naranče u pire uz pomoć štapnog miksera, rasporedite na veći tanjur da se ohladi.
-
Pećnicu upalite na 180 °C i ostavite da se grije.
-
Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje.
-
Izmiksajte pire od naranče sa svim ostalim sastojcima tako da prvo umutite cijela jaja (prvo posebno pa onda dodajte u pire od naranče), potom pomiješate sve suhe sastojke i dodate smjesi od naranče i jaja.
-
Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 45 minuta do 1 sat (zavisi od pećnice). Zadnjih 15 minuta stavite komad papira za pečenje ili aluminijske folije kako torta ne bi izgorjela. Ona će s vremenom poprimiti tamniju, smeđu boju jer je prepuna narančina ulja.
-
Provjerite tortu čačkalicom ili nožem - ako nema tragova biskvita, gotova je.
Krema od slatkog vrhnja i milerama:
-
Umutite slatko vrhnje sa 2-3 žlice milerama kako bi krema dobila puniji i masniji okus.
-
Prema želji, dodajte žlicu meda i naribanu koricu naranče.