Egzotična mediteranska salata od pršuta i smokava

  • Nikolina Dianežević
  • do 15 min.
  • Salata
  • Jednostavno

Mediteranska kuhinja poznata je po osvježavajućim salatama. Spojite pršut i smokve te uz par savjeta Nikoline Dianežević, unesite u svoje salate dašak egzotike.

PRIČA

Donosim vam recept za salatu koja je odličan spoj Mediterana i egzotike, slanog i slatkog, pršuta i smokve! Prvi put sam je probala prije par godina u jednom restoranu na našem Jadranskom moru i od tada mi je upravo ona prva asocijacija kad ugledam smokve na tržnici.

Zamislite scenarij – na moru ste, negdje na Mediteranu. Srpanj je ili kolovoz, i smokve su upravo počele dozrijevati. Slatke, sočne i slasne, teško im je odoljeti.

Beremo ih i jedemo direktno sa stabala, koja su u ovo vrijeme prepuna njihovih plodova. Obično ih jedemo same jer im ništa drugo nije ni potrebno kao prilog. No, ako volite zanimljive slatko-slane kombinacije, svakako preporučujem da probate ovu salatu. U vrućim ljetnim danima ništa vam drugo niti ne treba jer ova salata može biti i kompletan obrok.

Super stvar je i što salatu možete prilagoditi svom ukusu. Za "zeleni" dio salate možete uzeti najdražu vam lisnatu salatu, bila to rikula, matovilac, puterica, kristalka ili nešto treće, a umjesto smokava se čak mogu kombinirati i slatke zrele breskve, nektarine ili dinja rezana na komade. 

Od pribora vam trebaju samo tri dekorativna tanjura, nožić, žlica, cjediljka za pranje salate i posudica za miješanje dresinga, tako da salatu možete napraviti i na moru gdje imate ograničeni kuhinjski pribor.

Sastojci za 3 osobe:

ZA SALATU

  • 100 g lisnate salate po želji (rikula, baby špinat, zelena salata)
  • 100 g pršuta ili dimljene šunke
  • 12 smokvi
  • 125 g mini mozzarelle (ili obične)
  • svežnjić bosiljka

ZA DRESING

  • 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žlica meda
  • sol i papar po želji

NAČIN PRIPREME

  1. Dobro operite salatu, smokve i bosiljak. Salatu po potrebi natrgajte na manje komade i posložite na tri tanjura.

    Oprane smokve zarežite u križ i lagano ih rastvorite kao cvijet pa posložite na salatu. Dovoljne su četiri smokve po tanjuru.

  2. Zatim posložite pršut oko smokava te nakon toga i mini mozzarellu koju možete malo rastvoriti rukom.

  3. Preko svega natrgajte listiće bosiljka pa pripremite dresing tako što ćete maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar pomiješati u posudici.

    Prelijte dresing preko pripremljenih salata i uživajte u ovom mediteranskom osvježenju.

AUTOR RECEPTA
Nikolina Dianežević
Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10