Egzotična mediteranska salata od pršuta i smokava
Mediteranska kuhinja poznata je po osvježavajućim salatama. Spojite pršut i smokve te uz par savjeta Nikoline Dianežević, unesite u svoje salate dašak egzotike.
PRIČA
Donosim vam recept za salatu koja je odličan spoj Mediterana i egzotike, slanog i slatkog, pršuta i smokve! Prvi put sam je probala prije par godina u jednom restoranu na našem Jadranskom moru i od tada mi je upravo ona prva asocijacija kad ugledam smokve na tržnici.
Zamislite scenarij – na moru ste, negdje na Mediteranu. Srpanj je ili kolovoz, i smokve su upravo počele dozrijevati. Slatke, sočne i slasne, teško im je odoljeti.
Beremo ih i jedemo direktno sa stabala, koja su u ovo vrijeme prepuna njihovih plodova. Obično ih jedemo same jer im ništa drugo nije ni potrebno kao prilog. No, ako volite zanimljive slatko-slane kombinacije, svakako preporučujem da probate ovu salatu. U vrućim ljetnim danima ništa vam drugo niti ne treba jer ova salata može biti i kompletan obrok.
Super stvar je i što salatu možete prilagoditi svom ukusu. Za "zeleni" dio salate možete uzeti najdražu vam lisnatu salatu, bila to rikula, matovilac, puterica, kristalka ili nešto treće, a umjesto smokava se čak mogu kombinirati i slatke zrele breskve, nektarine ili dinja rezana na komade.
Od pribora vam trebaju samo tri dekorativna tanjura, nožić, žlica, cjediljka za pranje salate i posudica za miješanje dresinga, tako da salatu možete napraviti i na moru gdje imate ograničeni kuhinjski pribor.
Sastojci za 3 osobe:
ZA SALATU
- 100 g lisnate salate po želji (rikula, baby špinat, zelena salata)
- 100 g pršuta ili dimljene šunke
- 12 smokvi
- 125 g mini mozzarelle (ili obične)
- svežnjić bosiljka
ZA DRESING
- 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 žlice limunovog soka
- 1 žlica meda
- sol i papar po želji
NAČIN PRIPREME
-
Dobro operite salatu, smokve i bosiljak. Salatu po potrebi natrgajte na manje komade i posložite na tri tanjura.
Oprane smokve zarežite u križ i lagano ih rastvorite kao cvijet pa posložite na salatu. Dovoljne su četiri smokve po tanjuru.
-
Zatim posložite pršut oko smokava te nakon toga i mini mozzarellu koju možete malo rastvoriti rukom.
-
Preko svega natrgajte listiće bosiljka pa pripremite dresing tako što ćete maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar pomiješati u posudici.
Prelijte dresing preko pripremljenih salata i uživajte u ovom mediteranskom osvježenju.