Drobljenac od kruške
Drobljenac od kruške idealan je brzi desert za svaku priliku, bez obzira je li vas obuzela želja za slatkim ili su vam na vrata pokucali nenajavljeni gosti.
PRIČA
Drobljenac ili crumble jednostavan je, brzo gotov i vrlo ukusan desert. Idealan u svim prilikama - bilo da vam dolaze nenajavljeni gosti ili vam se kasno navečer jede nešto slatko, a ne da vam se komplicirati. Drobljenac neće razočarati jer je gotov za svega 40-ak minuta i odličnog je okusa.
Nedavno sam počela raditi u jednom zagrebačkom restoranu kao slastičarka i od mene se tražilo da osmislim par novih deserta. Ovaj drobljenac od kruške mi je odmah pao na pamet upravo zbog svoje jednostavnosti, brzine, odličnog okusa i domaćeg štiha.
Moji kolege u restoranu bili su oduševljeni jer drobljenac sadrži sve što vam treba za sreću - mirisno začinjeno i mekano voće, koje zbog kombinacije začina miriše na Božić, hrskavi posip s bademima i zobenim pahuljicama te kuglu sladoleda od vanilije.
Drobljenac se radi u kalupićima veličine jedne porcije, u kojima se odmah nakon što je pečen i poslužuje, obavezno uz kuglu sladoleda od vanilije. U tome i je ljepota drobljenca - dovoljno je dobar i fin da ga i mnogi odlični restorani danas nude, a s druge strane toliko jednostavan da će i početnicima u kuhinji uspjeti svaki put.
Sastojci za 4 porcije:
ZA KRUŠKE
- 4 slađe kruške
- 60 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- korica ½ limuna
- 2 žlice ruma
- 50 g brusnica
- cimet
- muškatni oraščić
- ½ vrećice pudinga od vanilije
ZA POSIP
- 100 g zobenih pahuljica
- 120 g krupno sjeckanih badema
- 80 g šećera
- 80 g oštrog brašna
- 120 g hladnog maslaca
- cimet
- sladoled od vanilije
NAČIN PRIPREME
-
Ugrijte pećnicu na 180°C. Kruške operite, ogulite i nasjeckajte na veće kockice.
Stavite ih u jednu posudu i dodajte sve začine: šećer po potrebi (ovisi koliko su vam kruške slatke), vanilin šećer, cimet i muškatni oraščić. Dodajte i koricu limuna, ruma, po želji brusnica i sve izmiješajte s praškom za puding od vanilije.
-
Pripremite posip. U posudu stavite brašno, zobene pahuljice, sjeckane bademe, cimet, šećer i maslac izrezan na kockice. Rukama počnite mijesiti sastojke i trljati mrvice i maslac, kako biste dobili jednu dobro izmiješanu mrvičastu smjesu.
Pripazite da vam ne ostanu veći komadići maslaca, maslac se mora mrviti unutar smjese.
-
Pripremite kalupe za drobljenac. To mogu biti bilo kakvi plići kalupići, može čak biti i jedan veliki kalup.
Premažite kalupe maslacem.
-
Kalupe napunite do pola smjesom krušaka zatim ih pospite mrvičastom smjesom tako da ih potpuno prekrijete, ali da sloj ipak nije predebeo. Lagano utisnite prstima i drobljenac je spreman za pečenje.
Drobljenac pecite u zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta, dok mrvice ne poprime zlatnožutu boju.
-
Ostavite da se prohladi desetak minuta pa poslužite s par kuglica sladoleda od vanilije. Drobljenac je najbolje jesti dok je topao.
Ako vam ostane drobljenca kojeg niste odmah pojeli, pokrijte ga folijom, pa ga možete podgrijati u mikrovalnoj pećnici na minutu i pol na najvišoj temperaturi.