Domaći umaci za tjesteninu u 20 minuta
Uz Šimu Sušića naučite kako u samo dvadesetak minuta pripremiti ukusne domaće umake koje možete poslužiti uz svoju omiljenu tjesteninu.
PRIČA
Ljudi su počeli brzo živjeti što ima svoje dobre i loše strane. Brzina se može shvatiti kao dostupnost podataka i opća povezanost, ali i kao nedostatak vremena. Nedostatak vremena često se povezuje s lošom i neredovitom prehranom.
Iznimke u tom slučaju postanu pravilo, a cijeli život jedan veliki kompromis. Međutim, kod nekih se stvari jednostavno ne rade kompromisi. Za mene je to hrana.
Bitno je imati stav. Suvremeni trendovi nameću gotove i polugotove proizvode kao relativno jeftin i dostupan način uštede vremena. Za domaći umak uz tjesteninu treba samo malo kreativnosti i volje.
Donosim vam tri jednostavna i brza jela koje možete napraviti u dvadeset minuta. Riječ je o tri različita umaka koja možete kombinirati s tjesteninom.
Dvama umacima baza je sok od rajčice, s time da je jedan vege, a drugi mesni. Budući da mi je mama Dalmatinka, a tata Primorac, u našoj je kuhinji vrhnje za kuhanje nepoznanica i gotovo da ga nismo ni koristili. I danas, kada sam se osamostalio, ne mogu se baš pohvaliti da koristim vrhnje za kuhanje.
Međutim, napravio sam jedan bijeli umak na bazi vrhnja za kuhanje i grčkoga jogurta koji čini odličan temelj za špagete s dimljenim lososom.
Sastojci za 2 osobe:
ZA ŠPAGETE S DIMLJENIM LOSOSOM, KOPROM I CELEROM
- 250 g svježih špageta
- 2 dcl vrhnja za kuhanje
- par žlica grčkog jogurta
- par kapi limunova soka
- maslac
- 100 g dimljenog lososa
- 2 stapke celera (celer stabljikaš)
- svježi kopar, sitno narezan
- sol, papar
ZA ŠPAGETE S PANCETOM I SUHOM TRUBAČOM
- 250 g svježih špageta
- 2 dcl soka od rajčice
- origano
- šaka suhih trubača ili neke druge sušene gljive
- tanko rezana panceta
- 2 luka
- 2 režnja češnjaka
- čili
- sol, papar
- kurkruma
- maslinovo ulje
ZA ŠPAGETE S TIKVICAMA, PASTOM OD MASLINA I BOSILJKOM
- 250 g svježih špageta
- 1 mlada tikvica
- par listova svježeg bosiljka
- Fajita začin
- 2 dcl soka od rajčice
- 3 mlada luka
- 1 list peršina
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 1 žlica paste od zelenih maslina
NAČIN PRIPREME
ŠPAGETI S DIMLJENIM LOSOSOM, KOPROM I CELEROM
-
U duboku tavu stavite maslac da se otopi na laganoj vatri. Dodajte vrhnje za kuhanje, jedan dio svježega kopra, sol i papar. Nasjeckajte celer stabljikaš koji je će jelu dati svježinu i hrskavost.
Narežite dimljeni losos na kockice. Skuhajte svježe špagete.
-
Kada su špageti gotovi, ubacite ih u tavu s umakom te dodajte losos, celer, koju žlicu grčkog jogurta, limunov sok, kopar i sve lijepo pomiješajte.
Po potrebi korigirajte začine.
ŠPAGETI S PANCETOM I SUHOM TRUBAČOM
-
U pleh, na masni papir, posložite šest do osam komada fino rezane pancete i stavite u pećnicu na 120°C.
Pancetu ostavite u pećnici dok se masnoća ne istopi, a panceta postane hrskava.
-
Suhe trubače stavite u malo vode da omekšaju i povećaju volumen.
Fino nasjeckani luk i češnjak zažutite na maslinovom ulju uz dodatak soli, papra, kurkume i čilija. Kada luk uvene, dodajte sok od rajčice i suhi origano. Stavite grijati vodu.
-
Kada voda zakipi, stavite svježe špagete da se kuhaju tri minute. Kada su špageti gotovi, ubacite ih u tavu s umakom te dodajte ocijeđene trube, usitnjenu pancetu i svježi peršin.
Sve dobro pomiješajte. Po želji, na vrh prilikom serviranja možete staviti i parmezan.
-
Savjet: Crna trubača je gljiva trubasta oblika, sive do crne boje, a prava sezona joj je kraj ljeta i početak jeseni. Ukusna je, a miris joj je blag ali specifičan. Posebno je dobra za sušenje a ono uistinu nije komplicirano.
Očišćene trube postavite u pleh na papir za pečenje i sušite ih u pećnici zagrijanoj na temperaturi koja ne prelazi 50 stupnjeva. Vrata pećnice ostavite otvorena kako bi para mogla izlaziti van. Sušite ih par sati.
Sušene trube možete samljeti u fini prah i koristiti u gulašima ili juhama. Isto tako ih možete ostaviti u komadu i prije svake uporabe kratko močiti u vodi da omekšaju i nabubre pa ih koristiti u rižotima, gulašima ili s tjesteninom. Alternativa crnim trubačama su sušeni vrganji.
ŠPAGETI S TIKVICAMA, PASTOM OD MASLINA I BOSILJKOM
-
Mladi luk zažutite na maslinovom ulju i dodajte sok od rajčice te dvije žlice začina fajita (mješavina začina: čili ancho, čili chipotle, luk, kumin, dimljena paprika, češnjak, papar, pastrnjak, origano, kamena sol, dimljena sol, sirovi šećer).
Pustite da se umak fino ukuha.
-
Nakon pet minuta, maknite umak s vatre i dodajte naribanu tikvicu i jednu žlicu paste od maslina.
Skuhajte svježe špagete, ubacite ih u tavu s umakom, dodajte svježi peršin i promiješajte. Po potrebi korigirajte začine.
-
Savjet: Pastu od maslina možete pripremiti tako da otkoštene masline, malo maslinovog ulja i soli stavite u posudu i miješate štapnim mikserom dok ne nastane fina pasta.