Domaći umaci za tjesteninu u 20 minuta

  • Šime Sušić
  • do 30 min.
  • Umak
  • Jednostavno

Uz Šimu Sušića naučite kako u samo dvadesetak minuta pripremiti ukusne domaće umake koje možete poslužiti uz svoju omiljenu tjesteninu.

PRIČA

Ljudi su počeli brzo živjeti što ima svoje dobre i loše strane. Brzina se može shvatiti kao dostupnost podataka i opća povezanost, ali i kao nedostatak vremena. Nedostatak vremena često se povezuje s lošom i neredovitom prehranom.

Iznimke u tom slučaju postanu pravilo, a cijeli život jedan veliki kompromis. Međutim, kod nekih se stvari jednostavno ne rade kompromisi. Za mene je to hrana.

Bitno je imati stav. Suvremeni trendovi nameću gotove i polugotove proizvode kao relativno jeftin i dostupan način uštede vremena. Za domaći umak uz tjesteninu treba samo malo kreativnosti i volje.

Donosim vam tri jednostavna i brza jela koje možete napraviti u dvadeset minuta. Riječ je o tri različita umaka koja možete kombinirati s tjesteninom.

Dvama umacima baza je sok od rajčice, s time da je jedan vege, a drugi mesni. Budući da mi je mama Dalmatinka, a tata Primorac, u našoj je kuhinji vrhnje za kuhanje nepoznanica i gotovo da ga nismo ni koristili. I danas, kada sam se osamostalio, ne mogu se baš pohvaliti da koristim vrhnje za kuhanje.

Međutim, napravio sam jedan bijeli umak na bazi vrhnja za kuhanje i grčkoga jogurta koji čini odličan temelj za špagete s dimljenim lososom.

Sastojci za 2 osobe:

ZA ŠPAGETE S DIMLJENIM LOSOSOM, KOPROM I CELEROM

  • 250 g svježih špageta
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • par žlica grčkog jogurta
  • par kapi limunova soka
  • maslac
  • 100 g dimljenog lososa
  • 2 stapke celera (celer stabljikaš)
  • svježi kopar, sitno narezan
  • sol, papar

ZA ŠPAGETE S PANCETOM I SUHOM TRUBAČOM

  • 250 g svježih špageta
  • 2 dcl soka od rajčice
  • origano
  • šaka suhih trubača ili neke druge sušene gljive
  • tanko rezana panceta
  • 2 luka
  • 2 režnja češnjaka
  • čili
  • sol, papar
  • kurkruma
  • maslinovo ulje

ZA ŠPAGETE S TIKVICAMA, PASTOM OD MASLINA I BOSILJKOM

  • 250 g svježih špageta
  • 1 mlada tikvica
  • par listova svježeg bosiljka
  • Fajita začin
  • 2 dcl soka od rajčice
  • 3 mlada luka
  • 1 list peršina
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica paste od zelenih maslina

NAČIN PRIPREME

ŠPAGETI S DIMLJENIM LOSOSOM, KOPROM I CELEROM

  1. U duboku tavu stavite maslac da se otopi na laganoj vatri. Dodajte vrhnje za kuhanje, jedan dio svježega kopra, sol i papar. Nasjeckajte celer stabljikaš koji je će jelu dati svježinu i hrskavost.

    Narežite dimljeni losos na kockice. Skuhajte svježe špagete.

  2. Kada su špageti gotovi, ubacite ih u tavu s umakom te dodajte losos, celer, koju žlicu grčkog jogurta, limunov sok, kopar i sve lijepo pomiješajte.

    Po potrebi korigirajte začine.

ŠPAGETI S PANCETOM I SUHOM TRUBAČOM

  1. U pleh, na masni papir, posložite šest do osam komada fino rezane pancete i stavite u pećnicu na 120°C.

    Pancetu ostavite u pećnici dok se masnoća ne istopi, a panceta postane hrskava.

  2. Suhe trubače stavite u malo vode da omekšaju i povećaju volumen.

    Fino nasjeckani luk i češnjak zažutite na maslinovom ulju uz dodatak soli, papra, kurkume i čilija. Kada luk uvene, dodajte sok od rajčice i suhi origano. Stavite grijati vodu.

  3. Kada voda zakipi, stavite svježe špagete da se kuhaju tri minute. Kada su špageti gotovi, ubacite ih u tavu s umakom te dodajte ocijeđene trube, usitnjenu pancetu i svježi peršin.

    Sve dobro pomiješajte. Po želji, na vrh prilikom serviranja možete staviti i parmezan.

  4. Savjet: Crna trubača je gljiva trubasta oblika, sive do crne boje, a prava sezona joj je kraj ljeta i početak jeseni. Ukusna je, a miris joj je blag ali specifičan. Posebno je dobra za sušenje a ono uistinu nije komplicirano.

    Očišćene trube postavite u pleh na papir za pečenje i sušite ih u pećnici zagrijanoj na temperaturi koja ne prelazi 50 stupnjeva. Vrata pećnice ostavite otvorena kako bi para mogla izlaziti van. Sušite ih par sati.

    Sušene trube možete samljeti u fini prah i koristiti u gulašima ili juhama. Isto tako ih možete ostaviti u komadu i prije svake uporabe kratko močiti u vodi da omekšaju i nabubre pa ih koristiti u rižotima, gulašima ili s tjesteninom. Alternativa crnim trubačama su sušeni vrganji.

ŠPAGETI S TIKVICAMA, PASTOM OD MASLINA I BOSILJKOM

  1. Mladi luk zažutite na maslinovom ulju i dodajte sok od rajčice te dvije žlice začina fajita (mješavina začina: čili ancho, čili chipotle, luk, kumin, dimljena paprika, češnjak, papar, pastrnjak, origano, kamena sol, dimljena sol, sirovi šećer).

    Pustite da se umak fino ukuha.

  2. Nakon pet minuta, maknite umak s vatre i dodajte naribanu tikvicu i jednu žlicu paste od maslina.

    Skuhajte svježe špagete, ubacite ih u tavu s umakom, dodajte svježi peršin i promiješajte. Po potrebi korigirajte začine.

  3. Savjet: Pastu od maslina možete pripremiti tako da otkoštene masline, malo maslinovog ulja i soli stavite u posudu i miješate štapnim mikserom dok ne nastane fina pasta.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba