Čokoladni lava cake za dvoje
PRIČA
Ovog Valentinova počastite se nevjerojatno ukusnim i jednostavnim desertom. Čokoladni lava cake najbolji je kad se jede dok je još topao uz svježe voće, šećer u prahu ili sladoled od vanilije.
Sastojci
Za lava cake
- 55 g tamne čokolade (min. 55 % kakaa)
- 45 g maslaca, i dodatno za premazivanje kalupa
- 30 g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 jaje
- 1 žlica brašna, i dodatno za posipanje kalupa
Za serviranje
- Šećer u prahu
- 2 jagode
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s uključenim gornjim i donjim grijačem. Dva keramička kalupa za kolače (ramekin) premažite maslacem i pospite brašnom.
-
Nasjeckajte čokoladu. U posudu otpornu na toplinu stavite čokoladu, maslac i smeđi šećer, a zatim posudu stavite na paru i miješajte dok se čokolada i maslac ne otope.
-
Skinite posudu s pare te dodajte ekstrakt vanilije i jaje. Dobro promiješajte i dodajte prosijano brašno. Miješajte dok se brašno ne sjedini pa rasporedite smjesu između dva kalupa.
-
Stavite kalupe u zagrijanu pećnicu i pecite 12 – 14 minuta. Nakon tog vremena, rub bi trebao izgledati uzdignuto i pečeno, dok bi sredina kolača trebala biti lagano tekuća.
-
Pričekajte 1 minutu da se ohlade, prebacite ih na tanjur i pospite šećerom u prahu. Ukrasite jagodom i odmah poslužite.