Čokoladni lava cake za dvoje

  • Kristina Štriga
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

PRIČA

Ovog Valentinova počastite se nevjerojatno ukusnim i jednostavnim desertom. Čokoladni lava cake najbolji je kad se jede dok je još topao uz svježe voće, šećer u prahu ili sladoled od vanilije.

Sastojci

Za lava cake

  • 55 g tamne čokolade (min. 55 % kakaa)
  • 45 g maslaca, i dodatno za premazivanje kalupa
  • 30 g smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 jaje
  • 1 žlica brašna, i dodatno za posipanje kalupa

Za serviranje

  • Šećer u prahu
  • 2 jagode

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s uključenim gornjim i donjim grijačem. Dva keramička kalupa za kolače (ramekin) premažite maslacem i pospite brašnom.

  2. Nasjeckajte čokoladu. U posudu otpornu na toplinu stavite čokoladu, maslac i smeđi šećer, a zatim posudu stavite na paru i miješajte dok se čokolada i maslac ne otope.

  3. Skinite posudu s pare te dodajte ekstrakt vanilije i jaje. Dobro promiješajte i dodajte prosijano brašno. Miješajte dok se brašno ne sjedini pa rasporedite smjesu između dva kalupa.

  4. Stavite kalupe u zagrijanu pećnicu i pecite 12 – 14 minuta. Nakon tog vremena, rub bi trebao izgledati uzdignuto i pečeno, dok bi sredina kolača trebala biti lagano tekuća.

  5. Pričekajte 1 minutu da se ohlade, prebacite ih na tanjur i pospite šećerom u prahu. Ukrasite jagodom i odmah poslužite.