Brzi domaći ramen
PRIČA
Tko kaže da ne možete imati ramen na stolu u manje od sat vremena! Kiseli kupus, shiitake, pečena svinjetina i bogat temeljac začinjeni azijskim začinima su pun pogodak za hladnu veljaču. A znate kako je još bolji? Uz čašu hladne Jamnice i dobro društvo.
Sastojci
Svinjetina
- 0,6 – 0,8 kg svinjskog filea
- 3 žlice soja umaka
- 2 žlice meda
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica rižinog octa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica sezamovog ulja
Ramen temeljac
- 1 l kvalitetnog temeljca (goveđi ili pileći)
- 1 žlica svijetle miso paste
- 1 žlica soja umaka
- 1 žličica čili paste
- 1 cm đumbira
- 1/4 žličice papra
- 1/2 žličice paprike u prahu
Kupus
- 200 g kiselog kupusa
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 žličica miso paste
Ramen
- 4 jaja
- 200 g heljdinih rezanaca (soba tjestenina)
- 100 g shiitake gljiva
- 1 srednja mrkva
- 1 mladi luk
- sjemenke sezama
NAČIN PRIPREME
Svinjetina
-
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte. U zdjelici pomiješajte soja umak, med, češnjak, rižin ocat, maslinovo i sezamovo ulje. Dobivenom mješavinom premažite svinjski file i ostavite da se marinira u hladnjaku 1 sat – preko noći.
-
Prebacite svinjski file u posudu za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite ga 20 minuta, preokrenite te nastavite peći još 5 – 10 minuta, odnosno dok unutarnja temperatura mesa ne bude 65 – 70 stupnjeva.
-
Izvadite meso i ostavite 15 minuta da odstoji.
Ramen temeljac
-
Dok se meso peče, pripremite temeljac. Đumbir ogulite i nasjeckajte na ploške debljine 2 mm. U lonac ulijte temeljac, miso pastu, soja umak, čili pastu, đumbir, papar i crvenu papriku. Stavite na srednje jaku vatru te ostavite do vrenja. Smanjite jačinu vatre na lagano i kuhajte 15 minuta. 5 minuta prije kraja dodajte očišćene shiitake gljive.
Kupus
-
Kupus po potrebi isperite kako bi uklonili kiselost te ga ocijedite. U manjem loncu zagrijte sezamovo ulje, miso pastu i smeđi šećer dok se sastojci ne sjedine. Prelijte preko kupusa, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta.
Ramen
-
Skuhajte jaja tako da ostanu mekana (kuhajte ih oko 5 minuta). Čim izvadite jaja iz vode, prebacite ih u ledenu vodu kako bi se lakše gulila. Ogulite jaja te ih prepolovite.
-
U većem loncu skuhajte heljdine rezance prema uputama na pakiranju.
-
Svinjski file narežite na odreske debljine 1 cm. Mrkvu očistite i narežite na duge trakice debljine 3 – 5 mm. Mladi luk očistite i nasjeckajte na kolutiće.
-
Podijelite heljdine rezance i svinjetinu u 4 posudice.
-
Ulijte temeljac, dodajte gljive, mrkvu, kupus i jaje, pospite mladim lukom i sezamom te poslužite.