Brzi domaći ramen

  • Kristina Štriga
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Tko kaže da ne možete imati ramen na stolu u manje od sat vremena! Kiseli kupus, shiitake, pečena svinjetina i bogat temeljac začinjeni azijskim začinima su pun pogodak za hladnu veljaču. A znate kako je još bolji? Uz čašu hladne Jamnice i dobro društvo.

Sastojci

Svinjetina

  • 0,6 – 0,8 kg svinjskog filea
  • 3 žlice soja umaka
  • 2 žlice meda
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica rižinog octa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica sezamovog ulja

Ramen temeljac

  • 1 l kvalitetnog temeljca (goveđi ili pileći)
  • 1 žlica svijetle miso paste
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica čili paste
  • 1 cm đumbira
  • 1/4 žličice papra
  • 1/2 žličice paprike u prahu

Kupus

  • 200 g kiselog kupusa
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • 1 žličica miso paste

Ramen

  • 4 jaja
  • 200 g heljdinih rezanaca (soba tjestenina)
  • 100 g shiitake gljiva
  • 1 srednja mrkva
  • 1 mladi luk
  • sjemenke sezama

NAČIN PRIPREME

Svinjetina

  1. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte. U zdjelici pomiješajte soja umak, med, češnjak, rižin ocat, maslinovo i sezamovo ulje. Dobivenom mješavinom premažite svinjski file i ostavite da se marinira u hladnjaku 1 sat – preko noći.

  2. Prebacite svinjski file u posudu za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite ga 20 minuta, preokrenite te nastavite peći još 5 – 10 minuta, odnosno dok unutarnja temperatura mesa ne bude 65 – 70 stupnjeva.

  3. Izvadite meso i ostavite 15 minuta da odstoji.

Ramen temeljac

  1. Dok se meso peče, pripremite temeljac. Đumbir ogulite i nasjeckajte na ploške debljine 2 mm. U lonac ulijte temeljac, miso pastu, soja umak, čili pastu, đumbir, papar i crvenu papriku. Stavite na srednje jaku vatru te ostavite do vrenja. Smanjite jačinu vatre na lagano i kuhajte 15 minuta. 5 minuta prije kraja dodajte očišćene shiitake gljive.

Kupus

  1. Kupus po potrebi isperite kako bi uklonili kiselost te ga ocijedite. U manjem loncu zagrijte sezamovo ulje, miso pastu i smeđi šećer dok se sastojci ne sjedine. Prelijte preko kupusa, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta.

Ramen

  1. Skuhajte jaja tako da ostanu mekana (kuhajte ih oko 5 minuta). Čim izvadite jaja iz vode, prebacite ih u ledenu vodu kako bi se lakše gulila. Ogulite jaja te ih prepolovite.

  2. U većem loncu skuhajte heljdine rezance prema uputama na pakiranju.

  3. Svinjski file narežite na odreske debljine 1 cm. Mrkvu očistite i narežite na duge trakice debljine 3 – 5 mm. Mladi luk očistite i nasjeckajte na kolutiće.

  4. Podijelite heljdine rezance i svinjetinu u 4 posudice.

  5. Ulijte temeljac, dodajte gljive, mrkvu, kupus i jaje, pospite mladim lukom i sezamom te poslužite.