Breskvice
PRIČA
Inače ih volimo jer su lijepe i slatke, a ove su još ljepše, još slađe i još manje. Bacite oko na novi slatki recept i obogatite svoj repertoar slastica za još jednu - blagdani se bliže, nikada ne znate koliko će ih trebati!
Sastojci
Za breskvice
- 100 g glatkog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 200 g maslaca
- 1 jaje
Nadjev
- 125 g omekšalog maslaca
- 75 g tamne čokolade
- 25 g šećera u prahu
Za valjanje
- 2-3 žlice ruma za kolače
- 1 žlica arome jagode
- kristal-šećer
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Od brašna, šećera, soli, praška za pecivo i maslaca napravite mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i umijesite tijesto, treba biti mekano i podatno. Zamotajte ga u foliju i ohladite 30 minuta.
-
Ohlađeno tijesto kratko premijesite pa radite kuglice težine 8-10 g. Nemojte raditi veće jer će još narasti u pečenju. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
-
Složite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C, oko 15 minuta, dok s donje strane ne počnu dobivati boju. Ohladite.
-
U međuvremenu napravite nadjev. Maslac i šećer dobro izmiksajte pa im dodajte otopljenu čokoladu. Ohladite do uporabe.
-
Svaki keksić pažljivo nožem izdubite kako bi u sredini nastao otvor. Keksići su lomljivi pa je to najbolje raditi nazubljenim nožem s oštrim vrhom.
-
Mrvice koje vam ostanu miješajte s kremom (neće vam trebati sve, nego oko pola količine) dok ne postane čvrsta. Potom svaki keksić napunite nadjevom pa spojite s drugim keksićem. Rum pomiješajte s 4-5 žlica vode, a u drugoj zdjelici pomiješajte aromu s 5-6 žlica vode.
-
Breskvice umačite prvo u rum (umačite samo kekse, ne dio s nadjevom) pa onda u aromu (obično se umače samo jedna strana) te uvaljajte u šećer.
-
Stavite u hladnjak do posluživanja. Dobar tek!