Breskvice

  • Matejka Buča
  • do 60 min.
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Inače ih volimo jer su lijepe i slatke, a ove su još ljepše, još slađe i još manje. Bacite oko na novi slatki recept i obogatite svoj repertoar slastica za još jednu - blagdani se bliže, nikada ne znate koliko će ih trebati!

Sastojci

Za breskvice

  • 100 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 200 g maslaca
  • 1 jaje

Nadjev

  • 125 g omekšalog maslaca
  • 75 g tamne čokolade
  • 25 g šećera u prahu

Za valjanje

  • 2-3 žlice ruma za kolače
  • 1 žlica arome jagode
  • kristal-šećer

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Od brašna, šećera, soli, praška za pecivo i maslaca napravite mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i umijesite tijesto, treba biti mekano i podatno. Zamotajte ga u foliju i ohladite 30 minuta.

  2. Ohlađeno tijesto kratko premijesite pa radite kuglice težine 8-10 g. Nemojte raditi veće jer će još narasti u pečenju. Pećnicu zagrijte na 180 °C.

  3. Složite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C, oko 15 minuta, dok s donje strane ne počnu dobivati boju. Ohladite.

  4. U međuvremenu napravite nadjev. Maslac i šećer dobro izmiksajte pa im dodajte otopljenu čokoladu. Ohladite do uporabe.

  5. Svaki keksić pažljivo nožem izdubite kako bi u sredini nastao otvor. Keksići su lomljivi pa je to najbolje raditi nazubljenim nožem s oštrim vrhom.

  6. Mrvice koje vam ostanu miješajte s kremom (neće vam trebati sve, nego oko pola količine) dok ne postane čvrsta. Potom svaki keksić napunite nadjevom pa spojite s drugim keksićem. Rum pomiješajte s 4-5 žlica vode, a u drugoj zdjelici pomiješajte aromu s 5-6 žlica vode.

  7. Breskvice umačite prvo u rum (umačite samo kekse, ne dio s nadjevom) pa onda u aromu (obično se umače samo jedna strana) te uvaljajte u šećer.

  8. Stavite u hladnjak do posluživanja. Dobar tek!