Brzi puding od avokada i banane

 • Barbara Črgar
 • do 15 min.
 • Desert
 • Jednostavno

Zbog svog neutralnog okusa i kremaste teksture, avokado je idealna zamjena mlijeku u izradi slastica poput ovog brzog pudinga od svega četiri sastojka.

PRIČA

U današnje vrijeme sve više pažnje pridajemo raznovrsnoj prehrani, a popularnost namirnica poput chia sjemenki, goji bobica i batata sve više raste. U nastojanju da jedemo što manje nezdravih masnoća i šećera, odličan odabir je avokado. Po meni, avokado je namirnica broj jedan jer je mesnat i zasitan te ga možemo iskoristiti i u slanim i u slatkim jelima.

Zanimljivo je da postoji više od 80 sorti avokada, a kod nas u trgovinama možete pronaći četiri sorte koje se razlikuju po obliku (od izrazito okruglog do kruškolikog) i boji (od crne do zelene).

U trgovinama ćete najčešće naići na tvrd i nezreo avokado. Zreli avokado će biti blago mekan, dok će kod prezrelog nakon pritiska ostati blage udubine. Izbjegavajte kupnju avokada čija je kora oštećena ili ima tamne mrlje. Moja preporuka je da kupite tvrdi, nezreli avokado i prije upotrebe ga ostavite do 5 dana na sobnoj temperaturi da dozrije.

Sirovi avokado možete koristiti za pripremu različitih namaza, dipova i salata, možete ga peći u pećnici ili koristiti kao ukras. Najpoznatiji avokado umak, guacamole, dolazi iz meksičke kuhinje, a priprema se od avokada, rajčice, luka, čili papričica, listova peršina, soli, papra i limunova soka. Također, avokado je odličan dodatak za pripremu hladnih juha s krastavcima, rajčicom ili tikvicama.

Ono što posebno oduševljava je da s avokadom možete pripremiti i slastice, poput moussea, sorbeta, sladoleda i raznih voćnih salata. Najpopularniji je čokoladni mousse ili puding od avokada.

Kada sam tek krenula pripremati jela s avokadom, redovito su to bile salate ili umaci, no sada najčešće pripremam svoju omiljenu slasticu – avokado puding. Zbog brze pripreme i jednostavnih sastojaka, a najviše zbog neizdržive želje za slatkim, ovaj puding pripremam na tjednoj bazi.

Sastojci za 2 osobe:

ZA PUDING

 • 1 zreli avokado
 • 1 banana
 • 1 žlica meda
 • 1-2 žličice sirovog kakaa

NAČIN PRIPREME

 1. Prepolovite avokado i drškom žlice izvadite košticu. Žlicom odvojite meso avokada od kože. 

 2. Bananu i avokado narežite na veće komade i stavite u zdjelicu. Dodajte med i sirovi kakao. 

 3. Sastojke izmiksajte štapnim mikserom tako da dobijete glatku smjesu.

  Puding prebacite u zdjelice i ohladite prije posluživanja.

AUTOR RECEPTA
Barbara Črgar
Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora. Zato kuha, jede i putuje!

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu