Domaći džem od borovnica

 • Barbara Črgar
 • preko 1h
 • Desert
 • Jednostavno

Male količine džema "za gušt" možete pripremiti u svojoj kuhinji, za svega sat vremena, koristeći tek nekoliko sastojaka. Probajte Barbarin recept za domaći džem od borovnica.

PRIČA

Moja mama godinama radi domaći pekmez. Zapravo se ne sjećam kada sam jela ikakav pekmez osim domaćeg. Svakog ljeta prvo se radi pekmez od trešanja (tzv. "slatko od trešanja" koje je savršen preljev za sladoled od vanilije) i meni najdraži pekmez od marelica. Zadnji se pripremaju pekmezi od breskvi i šljiva.

Iako domaćice nekad koriste želatinu kako bi ubrzale proces pripreme pekmeza, u našoj obitelji nikad nije bilo teško kuhati voće i šećer 2-3 sata jer smo znali kakav nas rezultat čeka. Savršeni domaći pekmez bez aditiva i konzervansa u kojem se koristi samo domaće svježe voće, šećer i neprskani limun. Nerijetko bih jela vrući, tek pripremljeni pekmez jer takav je najbolji, zar ne?

Tijekom godina mama i ja smo kombinirale razne okuse, tako da je tu bilo kombinacija kao što su šljiva i višnja, grožđe i jabuka, kruška i marelica. No svima, pa i meni, najdraži je pekmez od marelica i pekmez od šljiva. Klasika ipak prolazi najbolje.

Ovog puta odlučila sam sama pripremiti pekmez, tj. džem od borovnica. Upravo sada možete kupiti domaće borovnice u raznim OPG-ovima, a kod nekih možete čak sami otići i nabrati borovnice. Odlična stvar je da ovaj pekmez možete pripremiti za sat vremena u svom stanu, bez brige da ćete kasnije morati čistiti cijelu kuhinju.

Za pripremu male količine (svega 2 teglice) na laganoj vatri, džem neće prskati okolo i stvoriti vam nered u kuhinji. Za veće količine predlažem neku ljetnu kuhinju na selu ili pripremu na plinskom grijaču na otvorenom.

Sastojci za 8 osoba:

ZA DŽEM

 • 1 kg borovnica
 • ½ kg šećera
 • 1 limun

NAČIN PRIPREME

 1. Borovnice operite, osušite i posipajte šećerom. Ako imate vremena, ovaj korak napravite dan ranije kako bi se šećer otopio i natopio borovnice.

  Limun ogulite i narežite na ploškice.

 2. Borovnice, šećer i limun stavite u posudu i kuhajte na vatri oko sat vremena.

  Znat ćete da je džem gotov tako da stavite žlicu džema na tanjurić i pričekajte da se ohladi. Ako ohlađen džem više nije tekuć već gust i sporo se razlijeva, tada je gotov.

AUTOR RECEPTA
Barbara Črgar
Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora. Zato kuha, jede i putuje!

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu