Božićni medenjaci s kraljevskom glazurom

 • Barbara Črgar
 • preko 1h
 • Desert
 • Srednje zahtjevno

Prepustite se omamljujućem mirisu cimeta i svoju obitelj iznenadite medenjacima prema receptu Barbare Črgar, koja je inspiraciju pronašla u božićnom pakiranju Jamnice.

PRIČA

Svima omiljeni medenjaci nastali su u 12. stoljeću u manastirima, a pripremali su se od brašna, jaja i meda te klinčića, anisa i papra - začina koji su se u to doba koristili u narodnoj medicini.

Kasnije su se tijestu za medenjake počeli dodavati cimet, korijander, muškatni oraščić, kardamom i šafran. Danas svatko ima svoj savršen omjer začina koji koristi kako bi medenjaci bili mirisni i ukusni. Zbog lakog oblikovanja tijesta, medenjaci su dostupni u raznim oblicima, a najčešće se ukrašavaju smjesom bjelanjka i šećera u prahu. U smjesu za ukrašavanje možete dodati i prehrambene boje kako bi medenjake ukrasili prema vlastitim željama.

U mojoj obitelji postoji tradicija pripreme božićnih medenjaka prema starom receptu moje bake, a prije nekoliko godina odlučila sam ih i sama napraviti. Moji prvi medenjaci po bakinom receptu ispali su savršeno! Fascinira me da jednostavni sastojci poput brašna, jaja, meda i začina mogu rezultirati prekrasnim i mirisnim kolačićima koje vole i veliki i mali.

Priprema medenjaka prilika je da svi u obitelji sudjeluju u pripremi božićnih kolača, bez obzira radi li se o procesu izrezivanja ili ukrašavanja. Na taj način svatko pokazuje svoju kreativnost pa su se nerijetko u mojoj obitelji uz boriće i zvjezdice našli i zečići i gljive. Kada u mom domu osjetite miris cimeta i anisa, a iz pećnice izađu mirisni medenjaci, znajte da je Božić blizu.

SASTOJCI za 10 osoba

ZA TIJESTO

 • 50 dkg glatkog brašna
 • 20 dkg šećera
 • 1 velika žlica sode
 • 15 dkg meda
 • 3 cijela jaja
 • 1 velika žlica masti
 • Cimet
 • Mušatni oraščić
 • Ekstrakt vanilije

ZA KRALJEVSKU GLAZURU

 • 1 bjelanjak
 • 350 do 400 g šećera u prahu

NAČIN PRIPREME

 1. Brašno prosijte u zdjelu kako bi vam tijesto bilo rahlo te kako biste izbjegli eventualne nečistoće. Nakon toga dodajte ostale sastojke (šećer, sodu, med, jaja, mast i začine) i ručno umijesite tijesto.

 2. Kad se sastojci lijepo povežu i tijesto postane glatko, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na 30 minuta. Proces ‘odmaranja’ tijesta vrlo je bitan kako bi se kasnije lakše izrezali željeni oblici.

 3. Pobrašnite površinu na kojoj ćete raditi, izrežite tijesto na 3 dijela i izvaljajte ga pomoću valjka na debljinu od jednog centimetra. Potom odaberite oblike koje želite izrezati, uvaljajte ih u brašno kako se tijesto ne bi ljepilo i počnite izrezivati. Gotove oblike stavite u kalup za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. 

 4. Zagrijte pećnicu na 180°C i tijesto pecite 15 minuta (iste oblike pecite zajedno kako vam pojedini oblici ne bi zagorjeli).

 5. Medenjake pustite da se sat vremena hlade na sobnoj temperaturi, a za to vrijeme pripremite smjesu za ukrašavanje (kraljevska glazura).

 6. Bjelanjak u zdjeli istucite pjenjačom tek toliko da se zapjeni (15 sekundi) pa u njega počnite dodavati šećer u prahu, neprestano ga miješajući. Količina šećera na jedan bjelanjak ovisi o tome koliko gustu glazuru želite. Gušća glazura vam je potrebna za crtanje i pisanje, a rjeđa za popunjavanje većih prostora. Bitno je postupno dodavati šećer kako biste dobili željenu gustoću.

 7. Kada dobijete smjesu željene gustoće, podijelite je u tri zdjelice i dodajte prehrambene boje. Ako vam smjesa nakon dodavanja boja postane rjeđa, dodajte još šećera u prahu. Smjesu potom prebacite u vrećice za ukrašavanje kojima možete odrezati vrh i tako ukrašavati. Ako poželite prvo crtati rubove, u vrećice stavite šprice za ukrašavanje.

 8. Kako bi se smjesa za ukrašavanje bolje primila, medenjak prvo očistite od viška brašna pomoću kista. Zatim tankom linijom obrubite medenjak i ostavite ga 10 do 15 sekundi da se osuši. Nakon toga ispunite unutrašnjost obruba te lagano protresite medenjak kako bi smjesa ispunila cijeli prostor. Za ovaj postupak možete koristiti čačkalicu ili drveni štapić - pažljivo miješajte smjesu dok ne ispuni cijeli prostor i uklone sve neravnine.

 9. Ako želite nastaviti ukrašavanje po prethodno obojenim površinama, prvo pričekajte 2 do 3 sata kako bi se smjesa na medenjaku potpuno osušila, jer bi vam se u suprotnom boje mogle izmiješati.

 10. Gotove i ukrašane medenjakeposlužite uz kavu ili čaj.

AUTOR RECEPTA
Barbara Črgar
Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora. Zato kuha, jede i putuje!

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu