Dhal od crvene leće

  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Dhal je indijsko jelo nalik varivu koje je vrlo brzo gotovo, a glavni sastojak čine mahunarke.

PRIČA

Dhal je indijsko jelo koje je vrlo brzo gotovo, a glavni sastojak čine mahunarke koje nije potrebno prethodno namakati zbog čega njegova priprema prilično kratko traje. Ovaj hranjivi obrok nalik varivu obiluje bogatim aromama, a najčešće se jede s rižom ili s Naanom. Odlična je varijanta i za pripremiti unaprijed, za ponijeti na posao, a može se i zalediti te vaditi po potrebi, kada ste jako zaposleni i ne stignete pripremati ručak ili večeru.

SASTOJCI

SASTOJCI ZA DHAL:

  • *1 šalica = 250 ml*
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 2 žličice kumina
  • 1 glavica žutog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 3 mrkve srednje veličine
  • 1 žličica đumbira u prahu ili 2 cm svježeg ribanoga
  • 1 žličica korijandera u prahu
  • 2 žličice Garam masale
  • 1 + 1/2 šalice crvene leće (polovice)
  • 1 šalica sjeckanih pelata
  • 2 šalice kokosovog mlijeka/kreme (punomasno, iz konzerve)
  • 2 žličice javorovog sirupa
  • 4 šalice povrtnog temeljca (ili vode)
  • sol, papar po želji
  • Dodatno za servirati: svježa limeta, svježi peršin, (sojin) jogurt

SASTOJCI ZA NAAN:

  • 1 šalica bijelog pirovog brašna
  • 1 + 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 3/4 šalice sojinog jogurta (nezašećerenoga)

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA

  1. Leću oprati i ocijediti.

  2. Na kokosovom ulju popržiti kumin dok ne počne otpuštati mirise, tek nekoliko trenutaka. Zatim dodati sitno sjeckani luk i češnjak te kratko prodinstati. Dodati sve začine osim soli i pomiješati te kratko popirjati.

  3. Dodati mrkvu sjeckanu na kockice, leću, pelate, kokosovo mlijeko, javorov sirup i povrtni temeljac (ili vodu). Pomiješati i pustiti da zakuha, zatim poklopiti, smanjiti i kuhati na srednje jakoj vatri 40 minuta. Pred kraj dodati sol i pustiti da se kuha dok leća skroz ne omekša. Dhal mora biti gust, poput variva.

  4. Dok se Dhal kuha, napravite prefini domaći Naan. U zdjeli pomiješati suhe sastojke, dodati jogurt i umijesiti tijesto. Prebaciti na pobrašnjenu površinu i oblikovati 4 kuglice. Zatim kuglice razvaljati i staviti na vrelu, suhu tavu. Peći nekoliko trenutaka sa svake strane, dok se tijesto ne napuše i poprimi rumene točkice. Pečeni Naan umotati u krpu da zadrži elastičnost i mekoću.

  5. Kada je Dhal gotov, servirati s dodacima i svježim, još toplim Naanom.