Otkrijte zašto je Jamnica mudar izbor kod tjelesne aktivnosti

Počeli ste se pridržavati preporuka zdravog životnog stila i uveli tjelesnu aktivnost u svoj dnevni raspored? Možda ste već ozbiljan rekreativac ili profesionalni sportaš Ili vaš posao uključuje fizički napor? Ako ste među takvima, Jamnica se svakako treba naći i u vašoj torbi. Evo zašto!

Kad je tjelesna aktivnost u fokusu i kad je cilj osigurati izdržljivost i normalnu kognitivnu funkciju te smanjiti iscrpljenost, odgovarajući unos vode bit će važan alat u korist vaše psiho-fizičke spremnosti. Za početak, važno je znati da je, u uvjetima umjerene tjelesne aktivnosti i vanjske temperature, dnevno potrebno unijeti 2 do 2,5L vode iz svih izvora1. Ova količina vrijedi za odrasle ali je ista i za djecu od 14 godina naviše, a tek nešto niža za mlađi uzrast. No, što je viša vanjska temperatura i tjelesna aktivnost intenzivnija (a s njom i znojenje!), potrebe tijela za vodom se mogu višestruko povećati. Ali tu nije riječ samo o vodi…

Jasan znak da tijelo znojenjem ne gubi samo vodu, već s njom i elektrolite, posebice natrij, jest - slanost znoja. Zato se adekvatna kombinacija vode i elektrolita mora i nadomjestiti jer poremećaj tog balansa može biti kritičan za zdravlje. Tako, čim nastupi pojačano znojenje, posebice u vrućim uvjetima, unos vode i natrija postaje važna tema koju svjetski stručnjaci2 naglašavaju trenerima, sportašima i rekreativcima, od onih koji sudjeluju u timskim sportovima, do trkača, pa čak i polaznika tečajeva joge.

Zato, kada trebate rješenje za jednostavnu i praktičnu, a ujedno funkcionalnu hidraciju u tjelesnoj aktivnosti (ne zaboravite da to vrijedi i za mlađe članove vaše obitelji), Jamnica sa svojim karakterističnim mineralnim sastavom zauzima posebno mjesto, nadomještajući vodu i elektrolite u svom osvježavajućem prirodnom izdanju!

 

1 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459. [48 pp.].

2Hew-Butler T, Loi V, Pani A and Rosner MH (2017) ExerciseAssociated Hyponatremia: 2017 Update. Front. Med. 4:21.

povratak na Blagodati vode