Jamnica i kad se družimo, smijemo i s prijateljima pijemo

Društvo je bilo sjajno, izlazak ludo zabavan, ali je zato dan poslije bolno naporan. Kad nas mamurluk smlavi i kad zuji nam u glavi… kako si pomoći? Jesmo li mogli unaprijed nešto napraviti da ublažimo ove posljedice? I gdje je u svemu tome Jamnica? Krenimo redom.

U uobičajenim okolnostima (uz umjerenu tjelesnu aktivnost pri umjerenoj temperaturi), dnevno je potrebno popiti oko 8 čaša vode, koja će doprinijeti urednom odvijanju tjelesnih i kognitivnih funkcija.

No, ukoliko večer provodimo u zagrijanom kafiću ili noćnom klubu gdje još i satima plešemo, potrebe za vodom mogu se višestruko povećati. Nedovoljnu hidraciju možete prepoznati po suhoći usta, žeđi, vrtoglavici, glavobolji i smanjenoj potrebi za mokrenjem. Zato će nam već uoči, kao i tijekom izlaska Jamnica pomoći da se osvježimo i normalno funkcioniramo.

Nije baš za pohvaliti se, ali kao i u mnogim zemljama i kod nas je konzumacija alkohola uobičajena pojava društvenih okupljanja. Zato je korisno znati da kod unosa alkohola, voda postaje još važnija. Alkohol, naime, ima diuretsko djelovanje, pa organizam dodatno gubi vodu. Dakle, sigurno možete očekivati poteškoće ukoliko ćete žeđ gasiti alkoholnim pićima. U njima uživajte umjereno i polako, a žeđ gasite Jamnicom!

Ako ste ikada doživjeli mamurluk onda su vam poznati njegovi tipični simptomi poput glavobolje, mučnine, te slabijih tjelesnih i mentalnih sposobnosti. Jeste li znali da se ovi simptomi podudaraju i sa simptomima dehidracije?

Pokušajte ih ublažiti tako da i prije odlaska na počinak također popijete vode. No, ako zaboravite, onda će vam sasvim sigurno i dan nakon izlaska Jamnica biti najdraža prijateljica…

povratak na Blagodati vode