5 najvažnijih benefita gazirane prirodne mineralne vode

Da bez vode naš organizam ne može dugo izdržati i da je preporučeni dnevni unos 1,5 l na dan, sigurno već znate. Ali, priči o benefitima prirodne mineralne vode tu nije kraj.

Voda je uključena u gotovo sve tjelesne funkcije i ima brojne uloge u organizmu. Tijelo gubi vodu znojenjem, stolicom i mokraćom, ali i na način koji ne možemo osjetiti – isparavanjem iz dišnih puteva i difuzijom kroz kožu. S vodom organizam izlučuje i mineralne tvari (elektrolite).

1. Siguran je izvor dnevne hidratacije

Dehidracija organizma dovodi do smanjenja tjelesnih sposobnosti i termoregulacije, ali uzrokuje i poteškoće u koncentraciji, razdražljivost, glavobolju, pospanosti druge poremecaje.

Odrasla osoba u normalnim okolnostima izgubi do 2,5 l vode na dan. Preporučeni dnevni unos vode za odrasle osobe sjedilačkog načina života je barem 1,5 litara. Svaki tip prirodne mineralne vode, pa tako i gazirane, je prikladan i siguran izvor dnevne hidratacije. Konzumiranje gazirane prirodne mineralne vode pomaže nam nadoknaditi tekućinu, minerale i elektrolite izgubljene tijekom tjelovježbe.  

2. Nema dodatnih kalorija

Naše uživanje u hrani često je ograničeno brojanjem kalorija koje unosimo u organizam. Međutim, vrlo često zaboravljamo da dodatne kalorije unosimo i pićima koja konzumiramo uz obrok. Upravo zato prirodna mineralna voda idealan je izbor jer, osim što je bogata mineralima pa povećava nutritivnu vrijednost obroka, s njom u organizam ne unosimo dodatne kalorije.

3. Prirodna je i izvorno čista

Kako raste svijest o važnosti zdrave prehrane, sve veća važnost pridaje se i kvaliteti vode koju pijemo. Osim njenog sastava, kvalitetu određuje i njena prirodna čistoća.

Prirodne mineralne vode potječu iz zaštićenih podzemnih ležišta i moraju biti  čiste u svom izvornom stanju, te ne smiju biti podvrgnute nikakvim postupcima dezinfekcije (npr. kloriranje). Izvor mora biti zaštićen od svih rizika onečišćenja, a naziv izvora i mjesto korištenja izvora moraju se na etiketama jasno naznačiti.

4. U sebi sadrži nezamjenjive minerale

Minerali su tvari koje organizam ne može sam proizvesti, ali su nužni za njegovo pravilno funkcioniranje. Stres i loše prehrambene navike vrlo često dovode do nedostatnog unosa ili poremećaja ravnoteže pojedinih minerala u organizmu, a ovisno o vremenskim uvjetima ili tjelesnom naporu, gubitak vode i minerala može se višestruko povećati.

Prirodne mineralne vode moraju, za razliku od ostalih voda, imati stabilan mineralni sastav. Svaku prirodnu mineralnu vodu odlikuje specifičan mineralni sastav. Karakteristični sastojci prirodnih mineralnih voda najčešće su natrij, kalcij, magnezij, kalij, hidrogenkarbonati, kloridi, fluoridi, sulfati, i mnogi drugi.

5. Čisti i neutralizira okusne pupoljke

Voda koju pijemo može postati važan izvor minerala u prehrani, potrebnih za vitalne tjelesne funkcije. Gazirane prirodne mineralne vode bogate su i hidrogenkarbonatima – iznimno važnim "čuvarima" magnezija i kalcija u organizmu.

Prolaskom kroz tlo i stijene, voda se prirodno obogaćuje ugljikovim dioksidom (CO2). Upravo taj CO2 u usnoj šupljini djeluje na živce uključene u osjećaj žeđi. Gazirane prirodne mineralne vode "čiste" usnu šupljinu te ispiru i neutraliziraju okusne pupoljke na jeziku.

povratak na Blagodati vode